Пятница, 21 сентября 2018

В Пружанах прошел ХХІХ республиканский семинар-конкурс поваров, кондитеров и официантов

4 487

Гісторыя гэтага конкурсу пачынаецца ў 1957 годзе. З таго часу лепшыя повары і кандытары рэспублікі традыцыйна кожныя тры гады збіраюцца на адной кухні, каб вызначыць сапраўдных прафесіяналаў. Менавіта гэты конкурс, сцвярджае яго арганізатар — кіраўніцтва «Белкаапсаюза», у значнай меры паспрыяў стварэнню ў рэспубліцы пляяды майстроў поварскай і кандытарскай справы.

23-25 лістапада шаноўных гасцей прымала Пружаншчына. Па два повары, кандытары грамадскага харчавання, кандытары прамысловасці і афіцыянты з кожнай вобласці (усяго 39 удзельнікаў) задзейнічалі для сваёй работы кандытарскі цэх і кухню рэстарана «Пружаны», а таксама пякарню хлебазавода.

Тут было ў поўным сэнсе слова горача. Належыла не толькі прыгатаваць смачныя стравы, але і прыгожа іх выкласці ў талерках, даступна расказаць, як гатаваліся. Прычым, згодна з умовамі конкурсу «Кулінарны паядынак», асноўны прадукт удзельніку прадастаўляўся па прынцыпу «чорнай скрынкі»: што дастанеш, тое і гатуй! Вечарам шчыравалі над меню кухань народаў свету (брэсцкай камандзе, напрыклад, дасталася Польшча). На наступны дзень спаборнічалі на лепшае прыгатаванне сушы, сашымі, ролаў… Гэта тычылася повараў.

Афіцыянты сервіравалі сталы на загадзя зададзеную тэму, дэманстравалі сваё майстэрства пры абслугоўванні наведвальнікаў рэстарана, адгадвалі назву стравы, круцілі ў замыславатыя выкрутасы салфеткі, бегалі (хто найбольш хутка і грацыёзна?) з падносамі і бакаламі, напоўненымі вадой…

Вынікі старанняў кандытараў былі бачны на выставах, якія працавалі ў прасторнай зале рэстарана і кафэ-бістро цэнтральнага ўніверсама.

— І гэта ўсё можна есці?— здзіўлена спытала жанчына, паказваючы на торт з аранжавымі ружамі вытворчасці майстроў Бярозаўскага камбіната кааператыўнай прамысловасці.

Вочы разбягаліся ад прыгажосці і разнастайнасці. Каравай з ружамі філіяла «Марыля» Іванаўскага райспажыўтаварыства, цудоўныя пірагі ў два ярусы Уздзенскага ККП…

— Ужо прададзена! Падорана пружанцам на вяселле! — канстатавалі кандытары на шматлікія спробы пружанцаў набыць той ці іншы кулінарны шэдэўр, які інакш, як мастацкі твор, і не назавеш.

У рэстаране сталы былі заняты тартамі і пціфурамі (адмыслова ўпрыгожанымі маленькімі пірожнымі і пячэнькамі). Назвы іх гаварылі самі за сябе: «Спатканне», «Мой родны кут», «Пяшчота», «Натхненне», «Ласуха», «Райскія кветкі», «Ружовая саната», «Асалода», «Каханай», «Вясна»… Усё дыхала такой прыгажосцю і свежасцю, што немагчыма было адвесці вачэй!

Сярод гэтай мітусні і занятасці повары і кандытары паспявалі падзяліцца паміж сабою сваім майстэрствам, навінкамі ў прафесіянальнай справе, абмяркоўвалі ўбачанае, раіліся, як можна зрабіць яшчэ лепш. Нездарма ж конкурс называўся яшчэ і семінарам.

Шчыра кажучы, паспрабаваць на смак хаця б што-небудзь з прапанаванай на агляд прыгажосці мы не паспелі. Калі адкрыўся продаж гэтых прысмакаў, у глядзельнай зале Палаца культуры пачалося ўрачыстае падвядзенне вынікаў.

Начальнік аддзела грамадскага харчавання «Белкаапсаюза» Аляксандр Гошка ўручаў удзельнікам дыпломы і падарункі. На гэты раз званні «Лепшы па прафесіі» ў рэспубліцы былі ўдастоены: повар Пастаўскага райспажыўтаварыства Галіна Зямчонак, кандытар-хлебапёк Алена Коржаль (г.Узда), кандытар грамадскага харчавання Лілія Неўдах (г.Лунінец) і афіцыянтка Вераніка Казначэева (г.Светлагорск).

З пружанскіх майстроў у конкурсе-семінары (у складзе каманды Брэсцкіх повараў) ўдзельнічала толькі повар кафэ «Алеся», пераможца нядаўняга абласнога спаборніцтва прафесіянальнага майстэрства Алена Борсук. Яе работай можна было любавацца! У выніку з усіх 39 удзельнікаў конкурсу толькі Алене і яе каляжанцы з Лоеўскага спажывецкага таварыства была прысвоена кваліфікацыя майстра-повара. Гэта не проста прызнанне майстэрства маладога спецыяліста, але яшчэ і павышэнне на 70% яе заробку.

Свята закончылася. І калі на наступны дзень я наведала кулінарыю рэстарана, само сабою напрасілася пытанне:

— Чаму прыгажосцю адзначаны толькі прафесіянальныя конкурсы, а ў звычайныя дні кандытары песцяць нас не вытанчанымі пціфурамі, напрыклад, а аднымі і тымі ж заварнымі пірожнымі і «бульбачкай»?

На здымках: повар Алена Борсук, кандытарскія цуды.

  • Татя

    Все это здорово, вот только почему выставка прошла не в 15.00 , как было запланиравано, и народ , обсудив очередной обнан, расходился по домам в недоумении?!

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • Марина

    (— Чаму прыгажосцю адзначаны толькі прафесіянальныя конкурсы, а ў звычайныя дні кандытары песцяць нас не вытанчанымі пціфурамі, напрыклад, а аднымі і тымі ж заварнымі пірожнымі і «бульбачкай»?)
    хм…меня повергло в шок это высказывание Оо
    бульбачки? заварные пироженные? думаете это так легко?!
    у меня мама кондитер и я знаю на сколько трудна эта работа…когда каждую смену приходит ночью..
    а по праздникам выполняет не выносимую нагрузку, ( несколько тонн тортов и пироженных) только ради того, чтобы хотя бы жителей Пружан и Пружанского района кормить , вами сказанными, заварными.
    Хоть один раз попробуйте простоять смену и только после этого просите -пціфуры.

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • эксперт

    Марина, а почему где-то и птифуры могут, а у нас нет? Никто не отрицает нелегкий труд пружанских кондитеров, но мы тоже хотим наконец-таки чего-нибудь вкусненького и разнообразного.

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • Виталий

    предлагаю жыстачайшэ увеличыць налоги, у народа есць ещо грошыки 😀 им марцыпанаУ хочыцца 11111 прыем

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • Капец жэстачайшэ наклонил

    Конечно есть, коль средняя з/п в октябре месяце в районе к выплате составила 1850 тыс. быров! Поэтому, даёшь птифуры! 😀

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • Елена

    Правильно, Марина!
    (— Чаму прыгажосцю адзначаны толькі прафесіянальныя конкурсы, а ў звычайныя дні кандытары песцяць нас не вытанчанымі пціфурамі, напрыклад, а аднымі і тымі ж заварнымі пірожнымі і «бульбачкай»?)
    А Вы видели причёски на конкурсе парикмахеров? А парад моделей? Вы будете носить такой наряд, как у модели на подиуме? А причёска с конкурса Вам подойдет (даже для исключительно торжественного случая)? И здесь было показано мастерство. Эти торты и пирожные требуют колоссальных затрат времени на приготовление. Закажите себе эксклюзивный торт на торжество, но будьте готовы оплатить. Ведь мастеру кондитеру придётся затратить только на его приготовление целую рабочую смену.

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • Почему не указаны итоги данного конкурса?? Где имя победителя , фото и итоговая работа ?? Очень хотелось бы в ближайшее время в полном объеме увидеть результаты данного конкурса на вашем сайте!!! Заранее спасибо !

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • А вы не пробовали текст до конца читать?

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • Марина

    эксперт, а вы не думали что кондитеры в этом не виновыты?!
    всех кондитеров республики отправляют и в москву на конкурсы..и куда угодно..
    откуда по вашему они должны этому научится?! если вы такие умные, то сходите в кондитерский и простой хоть час! посмотрю я на вас..потом..захочете вы есть эти птифупы или нет!

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • АLENA

    Где найти фотоотчёт данного конкурса??? Очень хочется усидеть не два фото, а объёмный фоторепортаж! Очень скупо для такого красивого и красочного конкурса ограничится парой фотографий !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

  • LENA

    Уважаемый, автор данной рубрики, почему на снимках только один кондитер? Почему так не уважительно отнеслись к другим? Очень хочется увидеть фото ВСЕХ победителей! Страна должна знать своих героев в лицо! Спасибо!)))

    Рейтинг комментария:Vote +10Vote -10

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *